Mode- &  kleedtips van Helen Lannoye

Dress your age

Vaak wordt de denkfout gemaakt dat naar uw leeftijd kleden betekent dat u er tuttig uit gaat zien. Dat is niet zo. Als iets oud maakt, dan is het wel te jeugdig gekleed gaan.

Kleuren die u vroeger niet flatteerden, kunnen op latere leeftijd ineens wel mooi staan. Blijf open staan voor iets nieuws en probeer het gewoon eens.

Benadruk vooral uw eigen persoonlijkheid en wissel niet te veel van stijl. Ontwikkel een eigen stijl. Koop liever minder, van een betere kwaliteit. Trendy dingen kunt u best goedkoop aanschaffen. Dress your age.


Goed gekleed voelt u zich altijd beter

Graag geef ik hier een aantal stylingtips:

 • Koop niet wat in de mode is, maar koop wat u mooi staat en bij u past.
 • Ga altijd uit van draagbaarheid, hoe mooi excentriek ook kan zijn. Maak het niet te opvallend, hou het sober.
 • Knallen met een kleur kunt u prima doen met een mooie shawl.
 • Focus met maten nooit op een getal en koop dus geen kleding die te strak is of te kort.
 • Nauwsluitend is iets anders dan te klein. Nauwsluitend betekent precies passend, te klein is onaantrekkelijk.
 • Zorg ervoor dat u een paar stukken in de kast heeft, waar u zich altijd goed in voelt, ook als u eens niet lekker in uw vel zit. Goed gekleed voelt u zich altijd beter.
 • Dan de basis! Een goede BH is het allerbelangrijkst, dan staat en zit alles mooier. Investeer daar dus in, net als een goed zittende slip. Dat hoeft helemaal geen ouderwetse afknapper te zijn. Er zijn tegenwoordig prachtige vrouwelijke slips te koop in allerlei modellen. Zoek er een die bij uw figuur past.
 • Kies voor kwaliteit, die onthoudt u veel langer dan de prijs.

Probeer het eens!

Stap eens af van vooroordelen, die we allemaal wel hebben. Dit kan ik niet dragen, dat staat me niet, die kleur kan niet, die strepen staan mij niet, enz. Probeer het toch eens, misschien verrast u uzelf wel. Staat het toch niet, dan trekt u het gewoon weer uit.


Ook leuk in Haarlem

 • Voor de home collectie van Marimekko en andere leuke Scandinavische interieur accessoires moet u bij Ekster & Jay zijn aan de Gierstraat 10.
 • Voor het mooiste bed- en badlinnen en voor een geweldige collectie badjassen in de prachtigste kleuren  moet u eens bij By Mira (Gierstraat 31) kijken. Kijkt u ook eens op www.bymira.nl.
 • Jansje (Grote Houtstraat 45) is een bijzondere winkel die gerund wordt door mensen met een beperking. Ze hebben leuke, bijzondere artikelen. Denkt u hier eens aan als u een cadeautje zoekt.
 • De zaterdagmarkt op de Grote Markt is een absolute aanrader voor liefhebbers van culinaire specialiteiten.
 • Huis ten Bosch kappers zorgen er voor dat mijn haar altijd goed zit, Schagchelstraat 24.

Uitpuilende kledingkast?

Bij het wisselen van het seizoen is het een goed moment om eens flink de uitpuilende kledingkast op te ruimen. De meest praktische manier is stapels maken. Verdeel de kleding over vier stapels: weggooien, bewaren, naar goed doel/kledingbank en twijfelgeval.

Alles wat kapot of gevlekt is of zo gedateerd dat je er echt niemand nog blij mee kan maken, kan direct weg (liefst in de textielbak om te recyclen).

Kleding die op zich nog goed is, maar al drie jaar niet gedragen (want een maatje te klein of echt je kleur niet) kan naar de kringloop. Uiteraard wel schoon.

De stapel houden spreekt voor zich. Vouw de kleding netjes gewassen en gestreken op en berg ze op in kledingzakken of plastic, zodat motten er niet bij kunnen. Deze zakken kunnen worden opgeborgen tot het voorjaar begint.
Blijft over: de stapel twijfelgevallen. Doe deze ook in een kledingzak en zet er op twijfelgevallen. Alles wat je daar over een jaar nog niet hebt uitgehaald kan ongezien naar de kringloop.

Geloof me, het is even een klus, maar daarna heeft u letterlijk en figuurlijk een enorm opgeruimd gevoel. Daarnaast heeft u weer ruimte in de kast voor de kleding die u wél draagt.